Tijdens afgelopen CES heeft chipfabrikant NVIDIA zijn nieuwe NVIDIA Geforce RTX 3050 onthuld met 8 gigabyte video-geheugen, deze SKU was eerst te vinden in alleen laptops maar word nu ook naar de desktop computer gebracht. De desktop NVIDIA Geforce RTX 3050 is de opvolger van de desktop NVIDIA Geforce GTX 1650. De NVIDIA Geforce GTX 1650 is een zeer budgettaire gaming-grafische kaart dat nog regelmatig aangeraden werd met een i3 10e generatie processortje om op het kleinste budget een gaming-computer te kunnen bouwen. De GeForce RTX 3050 is gebouwd met de grafische prestaties van de NVIDIA Ampere-architectuur, deze architectuur biedt als eerste 50 series kaart ray-tracing kernen van de tweede generatie en tensor kernen van de derde generatie. Wegens de hoeveelheid van 8 gigabyte video-werkgeheugen kan deze kaart mogelijk interessant worden voor miners, waar AMD ervoor koos 4GB op z’n huidige generatie budgetkaart te gebruiken.

AMD heeft tegenover de Geforce GTX 1650 een RADEON RX6500XT geïntroduceerd op CES. Middels bronnen wat leek te beginnen bij een forumpost op boarchannels druppelt nu langzaam naar buiten dat de voorraden hoog zullen zijn van zowel de Geforce RTX 3050 als de RADEON RX6500XT, wat beschikbaarheid betreft voor de AMD kaart zelf naar buiten is gebracht door AMD. De grote beschikbaarheid van de Geforce RTX 3060ti op moment van lancering van de Geforce RTX 3060ti bij de webshops word als voorbeeld gepakt voor de voorraden & beschikbaarheid te verwachten van de Geforce RTX 3050, de lancering van de Geforce 3060ti was op moment van lancering een opluchting, zo kan ik mij dat nog herinneren. Blijkbaar mogen we nu meer verwachten, spannend. De verwachtingen zijn hoog qua beschikbaarheid & voorraden van de RTX 3050 en de RADEON RX6500XT grafische kaarten.

Op moment van schrijven is het nog steeds moeilijk in te schatten voor welke prijs de Geforce RTX 3050 verkocht zal worden bij de webshops. In laptops was de Geforce RTX 3050 te vergelijken met de prestaties van de vorige generatie NVIDIA Geforce RTX 2060 laptop variant. Ik verwacht dat de prijs rondom de 600 a 650 euro zal uitkomen voor de Geforce RTX 3050 waar de Geforce RTX 2060 nu gepositioneerd staat in het beroerde NVIDIA landschap, zou ik niet zo heel vrolijk van worden als ik daar nu op moet gokken. Mogelijk houden we dan iets goedkopere low/medium-tier videokaarten over bij NVIDIA dat voordelen zal bieden voor content-creators en specifieke gebruiken waar NVIDIA nog steeds beter is dan AMD, dit is dan vooral buiten gaming-toepassingen om. Mogelijk gaan alsnog de Geforce RTX 2060 en zijn grote broertje de 12 gigabyte variant kleine stapjes in prijs zakken en worden deze oudere Geforce RTX 2060 kaarten als concurrent tegen de Radeon 6500XT in de markt gelegd, dit is allemaal speculatie. ASUS in Duitsland heeft wel de adviesprijzen voor de RADEON RX6500XT bekend gemaakt en deze zijn uitgekomen rond de 300 euro, mocht dit uitkomen dan staat de Geforce GTX 1650 zeer waarschijnlijk buiten spel als budget-kaart.



Te hoge prijzen, te weinig gaming-prestatie voor de prijs en we mogen waarschijnlijk verwachten dat de Geforce RTX 3050 het moeilijk gaat krijgen tegenover de RADEON RX6600 (XT) kaarten met betrekking tot gaming. Ik heb zeker het gevoel dat de Geforce RTX 3050 de RADEON RX6500XT in het stof zal achterlaten, maar dat de RTX 3050 geen concurrent gaat bieden op de budgettaire gaming-markt waar de centen tellen voor de beste 60 frames per seconde 1080p gaming resultaten. Hopelijk boekt de hoge beschikbaarheid van de Geforce RTX 3050 mooie resultaten voor de prijzen, want felle concurrentie is altijd het beste voor de markt in plaats van een eentonige winnaar opnieuw. (bewerkt)

Conclusie die ik naar aanvang van deze informatie met betrekking tot voorraden en beschikbaarheid wil maken is dat we mogen verwachten dat er een sterkere budget-markt & mid-range markt verder op komst is, wacht vanaf dit moment het online komen van deze twee kaarten af. Ben je al langere tijd opzoek naar een goed geprijsde 1080p gaming-kaart, of zit je gewoon krap maar wil je alsnog een redelijke gaming-pc bouwen? Mogelijk liggen hier echt weer kansen voor het oprapen, laat de kans dan niet liggen en blijf scherp op de lancering van beide besproken kaarten. De RADEON RX6600 kaarten zijn na de laatste prijsmelding van ons nog eens verlaagd met 60 euro in aanschafprijs, bij AMD zijn de prijzen op dit moment van schrijven voor deze kaarten al erg mooi, hopelijk boekt de hoge beschikbaarheid van de Geforce RTX 3050 ook mooie resultaten voor het groene kamp

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.