Morgen zijn de nieuwe grafische kaarten van AMD beschikbaar. Vorige maand in Las Vegas zijn de nieuwe RADEON RX 7900XTX & RX 7900XT op basis van de RDNA 3 architectuur geïntroduceerd. AMD lijkt de grafische kaarten markt weer op scherp te zetten met deze nieuwe line-up! Laten we nog eventjes een snelle samenvatting doen.

De RX 7900XTX is uitgerust met 24 gigabytes GDDR6 VRAM op een 320-bit bus, 96 compute units met een gameclock van 2,3 GHz (Zoals AMD hem noemt) en heeft een adviesprijs meegekregen van 1000 dollar. De RX 7900XT krijgt 20 gigabytes aan GDDR6 VRAM op een 320-bit bus, 84 compute units, 2,0Ghz gameclock en heeft een adviesprijs van 900 dollar.

Een belangrijk detail over de kloksnelheden is dat de shaders & front-end op verschillende frequenties zullen draaien. In het geval van de RX 7900XTX zullen de shaders op 2,3 GHz draaien (de geadverteerde gamekloksnelheid), terwijl de front-end op een iets snellere 2,5 GHz zal draaien. Deze keuze is tot stand gekomen door de impact van de klokfrequentie op de algehele prestaties te analyseren, een prestatie-impact is groter wanneer de kloksnelheid naar de front-end van de grafische kaart wordt geleid. AMD sprak niet erg uitgebreid over deze ontkoppelde kloksnelheden.

De adviesprijzen zijn een flink stuk lager dan bij concurrent NVIDIA, de beruchte 12VHPWR connector wordt niet gebruikt. Het maximale wattage van de kaarten komt uit op een magere 355 watt voor de RX 7900XTX & 300 watt voor RX 7900XT. De teraflops zijn wel lager dan de NVIDIA tegenhangers; een vergelijking met bijvoorbeeld een NVIDIA RTX 4090 is niet getoond door AMD tijdens de presentatie in Las Vegas. Daarnaast zullen de nieuwe grafische kaarten een flink stuk kleiner zijn dan z’n NVIDIA tegenhangers, geen zorgen dus dat de kaart niet in je behuizing zal passen.

Processoren kunnen tegenwoordig al een chiplet design hebben, wat AMD nu ook toepast op zijn grafische kaarten, met tot 7 chiplets per kaart. De RDNA 3 kaarten van AMD zijn de eerste grafische kaarten met deze architectuur, waarbij de modulariteit een groot voordeel is qua ontwerp.

De grootste chiplet is de Graphics Compute Die(GCD) van 300mm. De Graphics Compute Die op basis van een 5nm architectuur doet alle grafische berekeningen, waaronder de Stream processoren, Display Engine, Dual Media-engine en de tweede generatie Ray Tracing & AI Accelerators vallen. De Memory Cache Die (MCD) is 6nm waar de GDDR6 memory controllers op zitten en o.a. 96mb Infinity Cache. Er zijn 6 37mm chiplets aanwezig, verbonden met een interconnect op de RX 7900XTX, en 5 37mm chiplets verbonden middels interconnect op de RX 7900XT.

De RDNA 3 grafische kaarten worden ook uitgebracht met een hoop nieuwe technologieën die we kort zullen opsommen.

Hoge resoluties en hoge refreshrates worden het nieuwe normaal. Dankzij de Radiance Display Engine is ondersteuning aanwezig voor beeldschermen met een resolutie van 4K in combinatie met 480 hertz refreshrate of 8K resolutie in combinatie met 165 hertz refreshrate. De RDNA 3 kaarten zullen de eerste grafische kaarten zijn waar Displayport 2.1 aanwezig zal zijn wat deze resolutie en hoge refreshrates mogelijk zal maken met 12-bit per kanaal dat 68 biljoen kleuren ondersteund. NVIDIA hangt nog steeds op displayport 1.4.

Streamers zullen de Dual Media Engine interessant vinden die, tegelijkertijd 2 streams kan encoden & decoden, AV1 streaming & video export tot 8k resolutie op 60 hertz biedt en zal dankzij artificiële intelligentie de kwaliteit van de stream verbeteren. Hopelijk zal de beeldkwaliteit gelijkwaardig of beter zijn dan NVIDIA NVENC. Begin 2023 zullen monitor-fabrikanten schermen lanceren die deze hoge resoluties en verversingsnelheden ondersteunen.

FidelityFX wordt inmiddels in 216 games ondersteund! FidelityFX Super Resolution 3 mogen we begin 2023 verwachten en is de tegenhanger van DLSS 3.0, waarbij ook dankzij artificiële intelligentie accelerators het mogelijk wordt gemaakt dat tussen de gerenderde frames extra frames gecreëerd worden om nog hogere frames per seconde mogelijk te maken. Dit is gelijk aan wat NVIDIA nu doet met DLSS 3.0. Hypr-RX zal automatisch de optimale instellingen selecteren zoals Radeon Boost, AMD’s FidelityFX en SuperResolution.

Ga jij een nieuw AMD grafische kaart halen? Laat het ons weten! Keynote terug kijken? Zie de video hieronder!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.