Heel vaak word precies deze specificatie-vermelding over het hoofd gezien, waardoor soms een hoop irritatie tegen je computer voorkomen kan worden. Waarom willen werkgeheugen modules niet op 3600MT/s klokken, en/of waarom wilt je systeem niet direct soepel opstarten als je werkgeheugen op een hogere frequentie staat? 

Deze klachten komen vaak voor terwijl het antwoord over maximaal ondersteunde frequenties altijd op de productpagina van de fabrikant van de processor te vinden is en deze klachten ook meteen kan verklaren. MT/s oftewel MegaTransfers per Second  zijn ook heel regelmatig vermeldt als Mhz (Megahertz), wij gebruiken de juiste vermelding.

Laat mij het je uitleggen.

De fabrikant AMD of Intel ondersteund altijd tot een bepaald frequentie van je werkgeheugen, dat kan 2666MT/s zijn of tegenwoordig bij moderne processoren ook 3200MT/s. Punt dat gemaakt dient te worden is dat boven deze ondersteunde snelheden het ALTIJD sillicon lottery is of je hoger dan de ondersteunde snelheid gaat halen ‘bijvoorbeeld 3200 MT/s op een maximaal ondersteunde snelheid vanuit de fabrikant van 2666 MT/s’.

Ja je leest het goed, een loterij. Je neemt een gok op de hogere frequenties dus een kwestie van geluk, in dit geval met de Memory controller van je processor. Heb je een Intel CPU? Dan ben je mogelijk je garantie kwijt als je hoger gaat klokken dan de ondersteunde snelheid. Bij AMD is hier geen sprake van.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-1.png

Maar 3200 MT/s modules zijn tegenwoordig een betere deal? Word regelmatig gezegd, en dat is ook zo. 3200MT/s is steeds meer gewild en hierdoor kan de prijs inderdaad lager zakken dan 2666 MT/s modules.  Het is geen enkel probleem om deze alsnog op een lagere frequentie te draaien zoals 2666 MT/s. Dit kan je handmatig instellen in je UEFI, XMP klokt automatisch naar de hoogste snelheid en kan dus tot instabiliteit leiden als je processor deze snelheden vanuit zichzelf niet ondersteund.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.