Aangezien ik het ziet gebeuren dat we aankomende dagen vele malen de vraag krijgen hoe je Windows 11 moet installeren, zal ik de meest gestelde vragen alvast eventjes beantwoorden. Heb je nog overige vragen of onduidelijkheden met betrekking tot de installatie. Vraag het in 1 van onze Facebook groepen of de Discord server.

Wanneer je geen schone installatie wilt toepassen word Windows 11 gefaseerd uitgerold, het kan zo zijn dat de update nog niet direct beschikbaar is. Microsoft adviseert echter wel om te wachten met upgraden.

Windows 11 is nog niet beschikbaar voor je PC, Microsoft adviseert je om te wachten.

Laten we beginnen met de BIOS/UEFI SETTINGS die mogelijk gewijzigd dienen te worden.

1. De meeste fabrikanten hebben voor compatible moederborden inmiddels een uefi update gelanceerd, hiermee worden de standaardwaarden van je UEFI gezet naar de juiste waardes om Windows 11 te installeren. Controleer de productpagina van je moederbord voor de bios update.

2. Heeft je fabrikant geen bios update uitgebracht, dan moet je ten eerste je TPM module enablen. Zoek naar een instelling dat: TPM, Intel Platform Trust Technology (IPTT), or AMD CPU fTPM heet. Enable je TPM module of Firmware TPM module.

3. Disable de Compatibility Support Module (CSM) LET OP: Als deze setting is ingeschakeld en je schakelt deze uit kan het gebeuren dat je huidige Windows niet meer start. Tevens als je oudere hardware hebt; zou het kunnen gebeuren dat deze niet meer naar juiste behoren werkt. De Compatibility Support Module (CSM) is een onderdeel van de UEFI-firmware die legacy BIOS-compatibiliteit biedt door een BIOS-omgeving te emuleren, waardoor legacy-besturingssystemen en sommige ROM’s die UEFI niet ondersteunen, nog steeds kunnen worden gebruikt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Schermafbeelding-2021-10-07-024717.png
Enabling Secure Boot.

4. Schakel Secure Boot in. De functie definieert een geheel nieuwe interface tussen besturingssysteem en firmware/BIOS. Indien ingeschakeld en volledig geconfigureerd, helpt Secure Boot een computer om aanvallen en infecties door malware te weerstaan.

SYSTEEMEISEN:

De primaire systeemeisen zijn verhoogd ten opzichte van Windows 10, laten we beginnen bij de processor, minimaal een AMD-processors met Zen+ of nieuwer (Ryzen 2000 en hoger) of Intel-processor met Coffee Lake of nieuwer (Core 8000 en hoger), er zijn nog enkele uitzonderingen in de 7e generatie van Intel. Zonder 1 van deze processoren is je systeem niet volledig compatible met Windows 11, je moet mogelijk een verklaring aanvinken waarbij je afstand doet van eventuele schades, incompaliteitsproblemen etcetera.

Voor de rest klinkt het voor 2021-begrippen heel redelijk: een dualcore-cpu, 4GB werkgeheugen en een Solid State Drive van minstens 64GB. Voor de videokaart moet minstens een WDDM 2.0-driver met DirectX 12-ondersteuning beschikbaar zijn. In theorie zit je met een Nvidia GeForce videokaart vanaf GTX 400 of een AMD Radeon vanaf de HD 7000-serie goed, maar in de nieuwste drivers worden alleen Kepler GTX 600 en de RX 400-serie en nieuwer ondersteund. De beperking is hier dus de driverondersteuning van fabrikanten. Tevens is ondersteuning van TPM 2.0 noodzakelijk, Je harde schijf moet op een GPT bestandssysteem staan en je systeem moet de UEFI bootmethode ondersteunen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.