Dit keer wil ik het eens hebben over tips die heel vaak langs komen om je computer te onderhouden & te updaten maar helemaal geen, nauwlijks of zelfs negatief effect heeft.

1. Het is gebruikelijk om online advertenties voor (register)opschoonprogramma’s te zien. Ze beweren dat ze duizenden “problemen” in het register zullen oplossen en je computer sneller zullen laten werken. Een hele bekende hiervan is bijvoorbeeld Ccleaner of het voormalig tune-up utilities dat tegenwoordig in AVG software te vinden is.
In bijna alle gevallen brengt het opschonen van het register echter geen merkbare verbeteringen met zich mee. Zelfs het oplossen van duizenden “fouten” zou slechts een paar kilobytes op je systeem opschonen
Tevens heeft Windows tegenwoordig zelf applicaties ingebouwd dat om de zoveel tijd je systeem schoon kan houden van onnodige bestanden, kijk eens naar de slim opslaan functies te vinden via de zoekbalk.

Het register is een ingewikkelde plaats in je computer, dus zelfs “goede” software zoals eerder genoemd voor het opschonen van het register kan per ongeluk een belangrijk register item verwijderen en je computer in kleine of grote problemen brengen.

No photo description available.

2. Het opschonen van bijvoorbeeld caches en ongebruikte bestanden moet je niet te vaak doen, ook niet doormiddel van slim opslaan. Dit kan als negatief resultaat hebben dat jou computer continue meer gegevens moet inladen bij het opvragen van gegevens. Door gegevens van bijvoorbeeld een website tijdelijk op te slaan, verschijnt een internetpagina sneller. De gegevens hoeven namelijk niet elke keer dat u de pagina opent, weer van het internet te komen. Mijn advies is altijd om Slim Opslaan iedere maand eenmalig de maand te draaien op je systeem!
3. Driver updaters & cleaners ( Met uitzondering van software van je eigen fabrikant ).
Apparaatstuurprogramma’s zijn belangrijk, omdat ze ervoor zorgen dat alle hardware die u op uw computer aansluit, correct werkt. Hoewel het belangrijk is om altijd de laatste versie te installeren is het ook slim de regel ‘It aint broke, don’t fix it’ te volgen.

Apparaatstuurprogramma’s dienen altijd aangeleverd te worden door je fabrikant, ( Niet altijd het geval bij pre-built systemen zie 4. ) soms leveren ze hier ook zelf applicaties voor en deze zijn wel handig te installeren.

Echter applicaties van derden brengen opnieuw meestal meer kwaad dan goed, ze staan erom bekend verkeerde apparaatstuurprogramma’s te installeren, van vreemde plekken weg te halen of zelfs adware te installeren. Uiteindelijk stopt het updaten van drivers door je fabrikant, soms word de generieke varianten nog overgenomen door de chip fabrikant bijvoorbeeld NVIDIA of INTEL. Meestal zijn deze laatst beschikbare apparaatstuurprogramma’s mtot dusdanig stabiel dat ze nog heel lang mee kunnen. Windows 10 kan bijvoorbeeld nog steeds Windows 7 & 8 apparaatstuurprogramma’s gebruiken als er geen specifieke Windows 10 driver beschikbaar is.

4. Wanneer je Windows 10 op een schijf installeert, wordt er een herstelpartitie gemaakt. Hierdoor kan je eenvoudig Windows op je computer resetten of vernieuwen zonder dat je een aparte installatieschijf of herstel-USB-drive hoeft te gebruiken. Wanneer je Windows zelf installeert is deze recovery partitie meestal verwaarloosbaar want je hebt waarschijnlijk een USB stick met Windows beschikbaar.
Echter bij OEM/Pre-built systemen ligt dit toch een stukje anders:
Als je daar de recovery partitie verwijderd kan je windows niet meer gemakkelijk herstellen met de ingebouwde hulpprogramma’s van je fabrikant erbij. Het beste is deze partitie te laten staan; het is een redder in nood wanneer je het nodig hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.